Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744
PIB: 101163779
JBKJS: 09225 

Radno vreme

Radnim danima 8:00 - 19:00 časova
Subotom: 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Bibliotekari, Vlada Tot i Tanja Ćirić, sa kolegama iz šabačke i pirotske biblioteke, učestvovali su na dvodnevnom seminaru o vidovima saradnje biblioteka i strip autora i načinima promocije strip umetnosti u institucijama kulture, održanom od 19-21. maja 2021.
Organizatori su Francuski institut u Zagrebu, u saradnji sa beogradskim Francuskim institutom, Narodnom bibliotekom u Beogradu, Hrvatskim P.E.N. centrom i Knjižnicom Marije Jurić Zagorke.
Prošli smo kroz obuku koju je vodio Samjuel Levek, direktor najveće evropske biblioteke stripa u Evropi, iz Angulema. Levek je predstavio inovativne kulturne politike koje doprinose promociji stripa, modelima partnerstva u lokalnoj zajednici, politici digitalizovanja stripova u saradnji sa Narodnom bibliotekom Francuske, stanju na tržištu knjiga i uticaju pandemije na biblioteke, festivale i strip tržišta, o biblioteci kao mestu medijacije.
Organizovani su susreti i razgovori sa Sirilom Pedrosom, strip autorom iz Francuske, čije je „Zlatno doba“ upravo izašlo u Srbiji u izdanju Komika, kao i sa Danijelom Žeželjem, hrvatskim strip autorom. U zagrebačkom Francuskom institutu održano je vođenje kroz izložbu originalnih tabli iz „Zlatnog doba“. Razgovor sa Pedrosom i njegovim hrvatskim izdavačem i prevoditeljicom organizovan je u prelepoj biblioteci „Marija Jurić Zagorka“. Šarlot Mikel podelila je sa nama svoja iskustva kao agentica strip autora.

Predavanje i obuka Semjuela Leveka, direktora najveće evropske biblioteke stripa u Angulemu     Semjuel Levek

Ispred Muzeja suvremene umjetnosti gde su se održavala predavanja     Sa Tomasom iz Francuskog instituta Zagreb, Branislavom iz Francuskog instituta Beograd i Semjuelom Levekom

Razgovor sa Sirilom Pedrosom u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u organizaciji hrvatskog P.E.N. centra     Izložba originalnih strip tabli iz 'Zlatnog doba'

     Siril Pedrosa daje intervju medijima ispred salona Francuskog instituta u Zagrebu

Siril Pedrosa potpisuje knjige ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu     Ovo nije naslovna strana nego autogram Sirila Pedrose!

Bibliotekari iz Srbije sa Sirilom Pedrosom, francuskim strip autorom     Veliko hvalu Branislavu Glumcu iz Francuskog instituta u Beogradu koji nam je omogućio da učestvujemo u ovom seminaru 

 

Elektronski katalog

Elektronski katalog