Песничка штафета 2018

Knjižara

Knjižara "Klub knjige"

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Kviz Šta znam o bajkama

Kviz Šta znam o bajkama

Pesnička štafeta - završna svečanost

Sa završne svečanosti jubilarne 40. Pesničke štafete

Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744

Radno vreme

Radnim danima 7:30 - 19:30 časova
Subotom 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Društvene mreže


Saradnici na projektu, bibliotekari, će na odabranu temu, a u vezi sa izabranim eksponatom, smišljati i pripovedati priču, sa svim elementima usmenog pripovedanja, približavajući na taj način deci lokalnu i srpsku tradiciju. Uz priču će se koristiti i razni rekviziti koji će deci dodatno dočarati odabrani deo istorije. Deca na taj način neće pasivno slušati o tradiciji i istoriji već će, u ambijentu Muzeja, pored eksponata iz konkretnog perioda, kroz upečatljivo pripovedanje bibliotekara, i kroz dodir sa rekvizitima moći da „dodirnu“ i osete odabrani deo naše istorije. Osim ovako oživljenog vremena o kome se pripoveda, deci će biti predstavljena i neka od značajnih ličnosti srpske istorije koja je svojim radom doprinela jasnijem ocrtavanju evropskih tokova u srpskoj kulturi i nauci.
Na prvoj radionici, koju je održala Tanja Graovac iz Biblioteke, obrađena je tema udaje, kroz motiv tradicionalne devojačke škrinje i devojačke opreme, kao i kroz obradu srpskih svadbenih obreda i običaja, slovenske, odnosno srpske mitologije i mitskih bića. O svemu tome pripovedano je kroz formu autorske bajke sa svim tradicionalnim elementima srpske narodne bajke. Radionica je imala za temu i život Nadežde Petrović, i kroz priču o njoj bilo je reči o značaju žena u srpskoj kulturi. Na taj način deci su približeni i motivi srpskih tradicionalnih običaja i važnost rodne ravnopravnosti. Pomenuta radionica realizovana je u delu etnološke postavke Muzeja u kojem su izloženi enterijeri soba seoskih kuća sa kraja XIX i početka XX veka, deci je pripovedano pored devojačke škrinje, a priču o slikarstvu i značaju Nadežde Petrović deca su slušala u „ženskoj sobi“ postavke Likovne zbirke, okružena delima četiri lokalne umetnice o kojima je govorila Nevena Dujin Grković, kustos pedagog Muzeja.
Preostale radionice će se održavati dva puta mesečno, počevši od maja 2018, i obuhvatiće sledeće teme: Zrenjaninska tvrđava, Sveti Jovan Nepomuk i Uspenje bogorodice, Logori u Zrenjaninu i antifašizam u Drugom svetskom ratu, velike poplave u Zrenjaninu, praistorijska nalazišta na teritoriji opštine Zrenjanin, posebne teme su mamuti, rimski period i nakit pronađen na botoškom nalazištu, avarski ratnici na našem tlu, tatarski ratnici u 16. i 17. veku i srpska ljubavna pisma.
Cilj projekta je upoznavanje mlađe ciljne grupe sa srpskom tradicijom i lokalnom istorijom grada Zrenjanina na nov, neklasičan način koji treba da probudi veće interesovanje kod dece ovog uzrasta za našu tradiciju, trajnije, i da ih podstakne da razvijaju istaživačko i kritičko mišljenje.
Projekat je samoodrživ i po završetku planiranih radionica moguće su radionice u saradnji sa školama, a teme priča bi se mogle proširiti i obuhvatiti i stariji uzrast, kao i korisnike specijalnih škola. Takođe, na ovaj način se kreativno spajaju i dovode u jasnu vezu tradicija sa savremenim tokovima društva, što i jeste jedna od misija ovog projekta. Značaj projekta je i u specifičnoj saradnji lokalnih institucija kulture čijim spajanjem obe institucije izlaze iz svog uobičajenog načina rada i dopunjuju jedna drugu. Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Biblioteke.

vulkan-akcija