45. Pesnička štafeta - 2019.

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Kviz Šta znam o bajkama

Kviz Šta znam o bajkama

Pesnička štafeta - završna svečanost

Sa završne svečanosti jubilarne 40. Pesničke štafete

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Knjižara

Knjižara "Klub knjige"

Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744

Radno vreme

Radnim danima 7:30 - 19:30 časova
Subotom 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Društvene mreže

Zagor iz našeg sokakaDavne 1968. godine, u okviru edicije Zlatna serija (Dnevnik, Novi Sad) na prostorima bivše SFRJ izašla je prva epizoda sage o Duhu sa sekirom. Ove godine navršava se jubilarnih pedeset godina od tada. Ovaj veliki jubilej biće adekvatno obeležen u Zrenjaninu. U organizaciji Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i Narodnog muzeja Zrenjanina, 29.6.2018, biće održan niz zanimljivih dešavanja posvećenih strip junaku Zagoru. U planu je održavanje panel diskusija, izložbi, gostovanja strip crtača i teoretičara iz regiona, škole stripa, live-art i druge aktivnosti koje će se 29.6.2018. dešavati paralelno u Biblioteci i Muzeju.
Ovaj jubilej je dobar povod da se podsetimo ko je, zapravo, Gospodar Darkvuda?
Gospodara Darkvuda (Zagora Te-Neja) stvorili su scenarista Serđo Boneli i crtač Galijeno Feri. Po svojim osobinama, Zagor je najbliži super-herojima koji su karakteristični za američki strip, mada je istovremeno sačuvao i atribute matičnog, italijanskog stripa. Na nastanak samog Zagora, najveći uticaj su imala tri etablirana strip junaka: Fantom, Tarzan i Supermen. Vizuelno, Zagorov lik je kao uzor imao američkog glumca Roberta Tejlora, međutim Feri ga vremenom prilagođava svom licu, pa Gospodar Darkvuda postaje slika i prilika svog likovnog tvorca. Za epohu u kojoj se odvija priča o Zagoru, Boneli je odabrao tridesete godine XIX veka, i tako postavio sasvim originalan koncept, jer se većina italijanskih stripova do tada odvijala u klasičnom vestern ambijentu, u periodu po završetku Američkog građanskog rata (1861-1865).
Prvi broj Zagora se u prodaji pojavio jula 1961. godine, u ediciji Kolana Lampo, u karakterističnom formatu po tome što je jedna strana odgovarala jednom kaišu. Po naivnosti prvih epizoda i stereotipnim temama nikako se nije moglo pretpostaviti da će Zagor brzo postati jedan od najpopularnijih italijanskih stripova. U julu 1965. godine Zagor počinje da izlazi u ediciji Zenit Gigant u takozvanom ''Boneli'' formatu, 16x21cm, i to reizdanja od prvog broja. U ovoj ediciji su pre Zagora izlazila reizdanja drugih SBE stripova. U ediciji Kolana Lampo, izdanja Zagora su nastavljena do 1970. godine, kada se edicija gasi. Od broja 68, Zagor izlazi isključivo u velikom formatu. Prelazak na veliki format, omogućio je Boneliju da bolje razrađuje priče, što mu u malom formatu nije bilo moguće, jer je bilo neophodno da se odmah razvije radnja. Zagorove priče postaju duže, višeslojnije i samim tim, kvalitetnije, što dovodi do toga da Zagor postane najprodavaniji italijanski strip u periodu od 1972. do 1976. godine, pa se zbog toga naziva i Zagorovim zlatnim periodom. U ovom periodu Zagorove epizode su naizmenično crtali Feri i Donateli, a povremeno je uskakao i Franko Binjoti. Scenario je potpisivao isključivo Serđo Boneli.

Elektronski katalog

Elektronski katalog

Poštovani korisnici, ukoliko imate problema sa pristupom našem elektronskom katalogu molimo vas da pokušate sa Epic browserom ili nekim drugim koji ima sopstveni proksi.