45. Pesnička štafeta - 2019.

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Knjižara

Knjižara "Klub knjige"

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Pesnička štafeta - završna svečanost

Sa završne svečanosti jubilarne 40. Pesničke štafete

Kviz Šta znam o bajkama

Kviz Šta znam o bajkama

Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744

Radno vreme

Radnim danima 7:30 - 19:30 časova
Subotom 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Društvene mreže

Da je Ruža Šulman sada živa, ja bih joj poklonila jedan prelepi stan u našem gradu, da joj se zahvalim što se borila za nas...“, kaže desetogodišnjakinja iz publike, nakon saslušane priče o životima Ruže Šulman i Koče Kolarova.

Da je Ruža danas živa“, odgovara joj bibliotekar ,“ona taj stan ne bi uzela za sebe, već bi ga poklonila nekom ko nema stan, jer je takva bila, uvek je mislila na dobrobit drugih“.
Ovaj delić razgovora najbolje svedoči o atmosferi pete radionice u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“ , čija su tema bili životi i borba Ruže Šulman i Vladimira Koče Kolarova. Bibliotekari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Vladimir Arsenić i Nenad Dajić , autori radionice, razgovarali su sa đacima Osnovne škole „ 2. oktobar“, učiteljice Marije Barne, o odrastanju i mladosti Ruže i Koče, njihovo tajnoj i zabranjenoj delatnosti u SKOJ-u, njihovoj tajnoj ljubavi i njihovom velikom rodoljublju. Deca su slušala o organizovanju partizanskih jedinica u Zrenjaninu, o boravku Ruže u zatvoru, čuli su i deo pisma koji je Ruža pisala majci iz zatvora, saznali su šta je antifašistička borba i koje je vrednosti nosila. Pričalo se o rodnoj ravnopravnosti, veri u ideale, borbi za te ideale i za svoju otadžbinu, ali i o tome kako se to smehom bori protiv fašizma, može li se ljubavlju pobediti strah, kako se i zašto treba boriti protiv nepravde i kako možemo prijatelju pomoći kad ga savlada strah i tuga. Nakon priče, deca su imala i kreativnu likovnu radionicu, tokom koje su pravili ordenje i kape od hartije.

Deca su naučila ko su i kakvi su bili Ruža Šulman i Koča Kolarov, zašto ulice i naselja nose njihova imena, zašto se naš grad zove Zrenjanin, šta znači partizanski pozdrav Smrt fašizmu – Sloboda narodu, šta označava praznik 2. Oktobar, videla su fotografije narodnih heroja i heroina Zrenjanina iz Drugog svetskog rata i ostale eksponate iz ovog perioda u okviru stalne postavke Narodnog muzeja a deci se obratila i kustoskinja muzeja, Biljana Dimkić Krčmar.

Tako je, kroz formu pričanja priča, kao i kroz kreativni radioničarski rad, deci na zabavan način predočena lokalna istorija kao vrlo dinamična kategorija puna savremenih smernica i linkova sa svakidašnjim preokupacijama dece. To je i osnovni cilj radionica koje bibliotekari Gradske naodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i kustosi Narodnog muzeja žele da ostvare kroz projekat „Storytelling u Muzeju“ čiji su koordinatori Jelena Gvozdenac , ispred Narodnog muzeja, i Tanja Graovac, ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Projekat je podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Tema naredne radionice biće istorija ljubavnih pisama i načini komunikacije kroz vreme.

Klikom na sliku možete videti još fotografija u galeriji.

Elektronski katalog

Elektronski katalog

Poštovani korisnici, ukoliko imate problema sa pristupom našem elektronskom katalogu molimo vas da pokušate sa Epic browserom ili nekim drugim koji ima sopstveni proksi.