45. Pesnička štafeta - 2019.

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Obeležavanje 70. rođendana Pipi duge čarape

Kviz Šta znam o bajkama

Kviz Šta znam o bajkama

Knjižara

Knjižara "Klub knjige"

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Gostovanje Uglješe Šajtinca u Klubu knjige, knjižari Zrenjaninske biblioteke

Pesnička štafeta - završna svečanost

Sa završne svečanosti jubilarne 40. Pesničke štafete

Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744

Radno vreme

Radnim danima 7:30 - 19:30 časova
Subotom 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Društvene mreže

Pristigli su nakon duge migracije svog naroda, čak iz Irana, pre gotovo dve hiljade godina, u predeo Banata, gde su sreli Kelte i druge narode. Rasparagan i Zizaisa, iz sarmatskog plemena Jaziga, dečak i devojčica, drugari, učiće da prave predivan nakit, fibule, ukrašavaće perlama odeću, ali spremaće se i da postanu ratnici, konjanici, oboje, jer i sarmatske žene bile su ratnice, vešte poput Amazonki. Kako su Zizaisa i Rasparagan dospeli do, glavom i bradom - rimskog imperatora Trajana, i kako su mu pravili amajlije za njegov pohod na Dakiju, kako su oslobođeni iz zarobljeništva u logoru rimske vojske, ispreda priča koju su, u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, slušali četvrtaci iz Osnovne škole „Dositej Obradović“, učiteljice Tešane Aćin.
Priču o sarmatskim plemenima na tlu Banata, njiihovom načinu života i njihovoj kulturi deci su ispričale bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Ranka Konculov i Nataša Stojičić, i kustos-arheolog Narodnog muzeja, Aleksandar Šalamon, tokom sedme radionice u okviru ovog projekta. Ali smo sa decom, kao i na svakoj radionici „Storytelling u Muzeju“ , razgovarali i o savremenim temama koje same izrastaju iz priče o prošlim vremenima, o temama migracije naroda, o susretu različitih naroda i kultura, o toleranciji i lepoti mešanja kultura. O rodnoj ravnopravnosti koja je u doba kada su sarmatska plemena živela na ovim prostorima bila najnormalnija stvar u funkcionisanju društva.
Nakon priče, deca su sa bibliotekarkama pravila nakit i druge ukrase od gline, po uzoru na nakit sarmatskih plemena, pronađen na nalazištima u okolini Zrenjanina. Deca nisu primetila da je prošlo sat vremena, vajajući glinu u broševe, perle, bojeći nakit. Time smo odgovorili na još jedno aktuelno pitanje jednog dečaka iz publike, postavljenog tokom priče o Rasparaganu i Zizaisi:
- A šta su oni radili bez interneta?!
Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, a koordinatori projekta su Jelena Gvozdenac, ispred Narodnog muzeja, i Tanja Graovac, ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.
Naredna tema su nam poplave tokom istorije našeg grada.
Kliknite na fotografiju ispod kako biste ih videli još.

Elektronski katalog

Elektronski katalog

Poštovani korisnici, ukoliko imate problema sa pristupom našem elektronskom katalogu molimo vas da pokušate sa Epic browserom ili nekim drugim koji ima sopstveni proksi.