Cart

petak, 08 jun 2018
Završena 35. "Čitalačka značka"

U utorak, 5. juna svečanim programom u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" održana je završna svečanost manifestacije "Čitalačka značka" i proglašeni su najuspešniji autori čitalačkih dnevnika, kao i likovnih radova u kategoriji mlađih učesnika.
Povodom "Male čitalačke značke", dvanaest predškolskih grupa sa 217 učesnika ilustrovalo je najupečatljivije priče i bajke koje su čitali sa roditeljima i vaspitačima. U svečanom programu za predškolce nastupala su deca iz vrtića "Sunčica", "Bambi", "Bajka" i hor vrtića "Čika Jova Zmaj".
Moto ovogodišnje "Čitalačke značke" bio je: "Od čitanja se raste".
Zadatak svakog učesnika bio je da preporuči vršnjacima knjigu za čitanje. Bibliotekari zrenjaninske biblioteke želeli su i na ovaj način da oslušnu kakav je čitalački ukus, a kakva su interesovanja dece, kako bi se kroz druženje i zajednički rad bolje i uspešnije promovisalo čitanje.
Čitalački dnevnici koje su deca vodila tokom čitave godine dostavljeni su Gradskoj biblioteci u maju 2018. godine.
Ove godine Biblioteci je predato 465 dnevnika iz 35 škola. Sedamnaest odeljenja je osmislilo kreativne kolekcije u kojima su doneli svoje dnevnike.
Ove godine osmišljen je i Blog "Čitalačke značke", tako da su neki od čitalačkih dnevnika vođeni i u elektronskoj formi (http://citalacka.blogspot.com)
U svečanom programu "Velike čitalačke značke", namenjene osnovcima, učestovali su: hor vrtića Vila i Crvenkapa, Kolorino stvaralaštvo i vrtić Bambi, a nagrade najuspešnijim učesnicima dodelili su Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin".
Izložba svih ovogodišnjih kolekcija, kao i najuspešnijih dnevnika priređena je u čitaonici Dečjeg odeljenja, a na platou ispred biblioteke bili su izloženi likovni radovi dece iz zrenjaninskih vrtića koji su ilustrovali knjige koje su im čitali roditelji i vaspitači.
U slavu knjige i promovisanja ranih čitalačkih navika, biblioteka uz podršku Kompanije Gomeks, priprema i veliku izložbu posvećenu ovoj manifestaciji koja traje 35 godina.
U prilog ozbiljnoj organizaciji "Čitalačke značke" govori i podatak da već drugu godinu za redom čitalački dnevnici stižu na adresu zrenjaninske biblioteke i iz jedne od beogradskih škola.

Images: 50
ponedeljak, 30 april 2018
Radionice Isključi nasilje! 2018

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ održane su radionice o vršnjačkom/digitalnom nasilju pod nazivom ISKLJUČI NASILJE! Off&On Line bonton. Radionica je posvećena prevenciji vršnjačkog nasilja, posebno digitalnog, kao i bezbednosti dece na internetu, opasnostima koje mogu da se pojave na internetu, ali se tokom radionice radilo i na afirmaciji pozitivnih strana interneta, razgovaralo se o korisnoj upotrebi interneta i načinima na koji deca mogu prepoznati korisne i bezbedne sadržaje.
U radionicama je učestvovalo 13 razreda zrenjaninskih osnovnih škola, preko tri stotine dece uzrasta od 9 i 10 godina. Sa decom smo zajedno pravili plakate sa izvučenim osnovnim porukama radionice i na kraju im dodelili diplomice malih edukatora. Deca će ono što su naučila u Biblioteci preneti vršnjacima u svojim školama i na taj način nastaviti da rade na suočavanju sa problemima vršnjačkog nasilja, kao i na prevenciji istog.
Iako je tema ozbiljna i važna, o njoj smo se trudili da razgovaramo na deci zanimljiv način i kroz razne radioničarske aktivnosti i igre, od diskusije do ocenjivanja bibliotekara koji su vodili radionice, a to su Tanja Ćirić i Vladimir Tot. Dragoceno je bilo čuti od najmlađih kakva su njihova iskustva u vezi sa problemom vršnjačkog nasilja, i zaključili smo da je i sa ovom temom potrebno početi raditi sa najmlađim uzrastom jer su se gotovo svi već susreli sa nekim oblikom nasilja.

Images: 54