Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina sa ponosom saopštava rezultate Književnog konkursa Ulaznica 2017.

Prenosimo vam saopštenje žirija:
Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2017“ u sastavu Aleksandar Bjelogrlić, književnik iz Zrenjanina i predsednik žirija, Dunja Ilić, književna kritičarka i urednica iz Kikinde i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva objavljenog u maju 2017. godine opet odazvao veliki broj autorki i autora koji su poslali preko 2500 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država u kojima ima ljudi koji pišu bhsc jezikom, primerice Austrije, Švedske, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država...
Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:
Poezija
Prva nagrada: Lana Bojanić, Zagreb – Što će ti Maršalovi otoci
Druga nagrada: Jana Radičević, Podgorica – Megalodon Lantimos u epizodi…
Treća nagrada: Borislav Stanić, Subotica – Karaoke kapitalizam
Proza
Prva nagrada: Josip Razum, Zagreb – Münchenske kiše
Druga nagrada: Jana Rastegorac Vukomanović, Beograd – Atrocité
Treća nagrada: Luiza Bouharaoua, Zagreb – Snjegovi
Esej
Prva nagrada: Milorad Gačević, Ruma – Gluvi Borhes
Druga nagrada: Danica Savić, Topola – Priča kao đavoloisterivanje
Treća nagrada: Sofija Milošević, Banovci – Struktura romana “Sibilski glasovi“ Radivoja Šajtinca
Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o zaista mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost postjugoslovenske kniževne scene.
U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova.

U Zrenjaninu, 13.11.2017.

Za žiri Književnog konkursa Ulaznica 2017
Aleksandar Bjelogrlić - predsednik