Jovan Hristić - Dugo traganje za pozorištemJovan Hristić

Dugo traganje za pozorištem

Izdavač: Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“

Knjiga Dugo traganje za pozorištem, Jovana Hristića knjiga je vrhunskih tekstova o pozoroštu, korisna kako svakom ko se na bilo koji način bavi pozorištem, tako i onom ko prosto uživa u pozorištu. Dakle, i studentima, i istoričarima, i glumcima, i gledaocima. Knjiga sadrži devetnaest Hristićevih tekstova o drami i dramskim piscima, o teatru uopšte,rediteljima ali i o samoj pozorišnoj kritici. Osim kritike, Hristić sebi postavlja i pitanje zašto neko piše kritiku, i kakav je odnos teatra i kritike. U tom smislu posebno su interesantni njegovi tekstovi Mala filozofija pozorišne kritike i Mala psihologija pozorišne kritike.
Knjigu je priredila dr Ivana Kronja, i obogatila je dragocenim tekstom o biblioteci Jovana Hristića. Ovaj tekst koji je u knjigu ušao kao pogovor posebno toplo preporučujemo kao bibliotekari jer sadrži odlične preporuke šta biste mogli čitati i zašto. Takođe, profesora Jovana Hristića predstavlja u novom, intimnijem svetlu.U sličnom svetlu i zbog sličnih razloga, važno je pomenuti i predgovor dr Boška Milina, koji se bavi delom Jovana Hristića, ali ovde možete pročitati i anegdote vezane za „pozorišnog kritičara i profesora pozorišne kritike“ poput one kako je profesor reagovao na poplavu negativnih kritika Kovačevićeve drame Sveti Đorđe ubiva aždahu, sa zaključkom upućenim studentima da paze šta govore i dobro razmisle pre nego što nešto prozbore. Čini se da se sam Hristić ovoga strogo pridržavao.
Jovan Hristić pisao je drame, pesme i bavio se teorijom, istorijom i kritikom pozorišta. Bio je i prevodilac. Priredio je i preveo više filozofskih , književnih i pesničkih knjiga domaće i svetske teorije i literature. Bio redovni profesor na odseku za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na univerzitetu Pariz III, bio je član redakcije časopisa književnost i jedan od urednika Danasa. Za svoja dela osvojio je više značajnih nagrada, a dela su mu prevođena na nemački, engleski, francuski, mađarski , poljski i druge strane jezike.
Knjigu je izdala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i izdvajamo je kao našu posebnu ponudu po specijalnoj ceni od 385,00 dinara.