Knjiga za sve uzraste (od 7 do 107):

Robert Manč

ilustrovao Majkl Marčenko

PRINCEZA U PAPIRNOJ KESI

Neverovatno dobra dečja knjiga koja preispituje ulogu princeza i prinčeva. Mora li uvek princeza biti te koju treba spasiti od zmaja? Mora li se zmaj uvek pobediti mačem? Moraju li princeze uvek biti slatke, smerne i u sjajnim, raskošnim haljinama? Da li je izgled presudan? Ovo su samo neka od pitanja koje postavlja tekst priče, uz koja možete imati sjajne razgovore sa svojom decom.

"'Ronalde', odgovorila mu je Elizabea, 'tvoja odeća je veoma lepa, a kosa ti je veoma uredna. Izgledaš kao pravi pravcati princ, međutim, ti si jedna baraba.' I_ na kraju se nisu ni venčali."

Robert Manč jedan je od najuticajnijih i najslavnijih pisaca za decu engleskog govornog područja.

 

Knjiga za tinejdžere:

Vesna Aleksić

DOĐI NA JEDNO ČUDNO MESTO

Novi roman Vesne Aleksić nije samo uzbudljiva tragikomična literatura za tinejdžere, nego i prvo literarno delo kod nas koje se bavi velikom poplavom u Obrenovcu 2014., u kome, iz prve ruke, imajući u vidu da je autorka Obrenovčanka, ima i onog čega u štampi i medijima nije bilo.

Glavna junakinja romana je trinaestogodišnja Nađa, koja zajedno sa svojim drugom Tetozom, roditeljima, babom, prababom i ostalim Obrenovčanima prolazi kroz dramatično iskušenje poplave i vremena posle nje, ali i iskustva prve ljubavi.

 

Preporuka za uzrast 10-14 godina:

Sali Gardner

KĆI TRGOVCA SVILOM

Junakinja ovog bajkovitog, majstorski oblikovanog dela, Korijander, priča o svom odrastanju, delom u sedamnaestovekovnom Londonu a delom u vilinskoj zemlji. Blistavi vilinski svet, u kome nema smrti, bede i bolesti, krije zla druge vrste. Korijander će morati da se suprotstavi strahotama oba sveta, vilinskog i puritanskog Londona, da bi spasla ljude koje voli i odbranila vrednosti koje ne mogu da naruže ni mračne sile, ni politički prevrati, ni zla kob. Savršen spoj književne fantastike i istorijskog romana, ova knjiga je jednako hvaljena zbog beskrajne maštovitosti autorke, kao i zbog njene sposobnosti da precizno dočara život nekadašnjeg Londona. Pripovedačka veština i lepota jezika Sali Gardner dostojni su najvećih majstora engleske literature.

Upravo je roman Kći trgovca svilom privukao pažnju kritike i publike na dela Sali Gardner, slavne britanske književnice, dobitnice Karnegijeve medalje i brojnih drugih prestižnih priznanja za stvaralaštvo za decu i mlade.

  

Preporuka za uzrast 6-9 godina:

Peni Metjuz

ČETVOROOKA VILA

Lusin san da zaigra Šećernu vilu u baletu Krcko Oraščić, pretvorio se u noćnu moru.

Trebalo je da nosi naočare dok igra, a partner joj je bio onaj hvalisavi, nadmeni Krejg, kojeg je nastavnica uvek isticala! Može li išta da bude gore od toga?

  

 

Preporuka za uzrast 3-6 godina

Hugin Tor Gretarson

ilustrovao Vladimiro Rikovski

STRAH OD MRAKA

"Edicija Knjige bez granica, otvarajući nam prozor u carstvo priča sa svih krajeva sveta, prevazilazi kulturne i civilizacijske razlike između naroda, a bogatstvo i šarenilo sveta prikazuje kao delove jedne celine, koja opčinjava svojim jedinstvom u raznolikosti.

'Strah od mraka' je priča koja nam dolazi sa Islanda i kroz motive skandinavske mitologije otkriva nam kako je jedan mali trol prevazišao strah od ljudi i od mraka."