Knjiga za sve uzraste (od 7 do 107):

Šel Silverstejn

Dobro drvo

„Bilo jednom jedno drvo...puno ljubavi za jednog malog dečaka.“

Tako započinje jedna predivna, nezaboravna priča. Svakoga dana dečak je dolazio u posetu drvetu i jeo njegove jabuke, ljuljuškao se na njegovim granama i klizao se niz njegovo stablo... i drvo je delilo s njim radost i sreću. Ali, što je više rastao, dečak je prema drvetu postajao sve zahtevniji – i ono mu je davalo i davalo, sve više i više.

Priča o umeću davanja i o umeću prihvatanja i uzvraćanja ljubavi, napisana i ilustrovana za čitaoce svih uzrasta.

Šel Silverstejn (1930–1999) bio je uspešan kompozitor kantri muzike, pisac kratkih priča, drama, knjiga za decu. Njegov sofisticirani stil rezultat je sasvim posebnog pogleda na svet, realnog ali i punog nade. Dugo je bio strip crtač za Plejboj.

 

Knjiga za tinejdžere:

Džendi Nelson

Daću ti Sunce

Džud i Noa su trinaestogodišnji blizanci. Džud je devojčica nemirnog duha koja pršti energijom, dok je Noa usamljenik koji jedino zadovoljstvo nalazi u crtanju. Ali tri godine kasnije, kada napune šesnaest, situacija je dramatično drugačija. Džud je postala gotovo nevidljiva devojka, umetnica povučena u sebe, a Noa je neočekivano postao najpopularniji dečak u školi, i više ne uzima olovku u ruke. 

U te tri godine dogodilo im se nešto tragično, nešto što im je život promenilo iz korena i pokidalo sve nežne strune koje su ih vezivale. Sve dok Džud ne upozna dva tajanstvena muškarca, koji će joj pomoći da izgradi nove temelje za rasturenu porodicu… 

Michael L. Printz Award 2015
Stonewall Honor 2015
Time - jedna od deset najboljih knjiga za mlade u 2014
Boston Globe - najbolji roman za mlade u 2014
Publishers Weekly - najbolja knjiga u 2014
School Library Journal - najbolja knjiga u 2014

Ova knjiga zadire u toliko mnogo stvari: patnju, seksualnost, kreativnost, hrabrost, identitet, kajanje... Ali najviše govori o ljubavi. Spremite još više maramica nego kad ste čitali Krive su zvezde, jedno blokče da beležite citate i pregršt vrcavih odgovora kada vas pitaju zašto se kikoćete sami u ćosšku.

The Guardian

 

Preporuka za uzrast 10-13 godina:

Jasminka Petrović - ilustrovao Dobrosav Bob Živković

Škola

Jedinstveni vodič kroz školu!

Duhovito napisana i nadahnuto ilustrovana knjiga o školi. Među vrstama nastavnika i učenika sigurno ćete prepoznati i neke koje ste i vi sreli. Učionice, školsko dvorište, kabineti, tetkice, školski odmori i ekskurzije – sve je tu. I još poster pod naslovom: "Igrom do bolje ocene!". Pa kome još treba neka bolja škola?

Kom tipu učenika pripadaš? Šlintara? Zlombi? Smarač?

Kom tipu pripadaju tvoji nastavnici? Sve vidi, sve čuje, sve zna? Čudak? Inovator? Kontraš?

Zašto moram da učim? Zašto kreda škripi? Zašto sunđer smrdi?

I, uz to, još mnogo dobre zabave na račun školskog života, domaćih zadataka, školske lektire, roditeljskih sastanaka...

Jasminka Petrović (1960) studirala je španski jezik i književnost. Napisala je više od 30 knjiga za decu i mlade („Škola“, „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, „Od čitanja se raste“, „Porodica“, „Bonton“, „Da li ste vi žaba?“, „35 kalorija bez šećera“, „Dugina dolina“…). Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Jasminka Petrović je bila urednik tinejdžerske emisije na radiju. Pisala je za mnoge časopise („Tik-Tak“, „Veliko dvorište“, „Huper“, „Politikin Zabavnik“). Uređivala je „National Geographic Junior“ na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Sa udruženjem „Krokodil“ organizuje književni festival za decu „Krokodokodil“. Scenarista je dečje serije „Kukuriku šou“ (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade „Ura kultura“. Inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom. Veliku podršku dobija od porodice, rodbine i prijatelja. Voli jesen, more i vetar.

 

Preporuka za decu od 6 do 10 godina:

Ju Nesbe - ilustrovala Ana Petrović

Doktor Proktorov prdiprah

Doktor Proktorov superprdež je u stanju da progori rupu na pantalonama, da pošalje decu u kosmos i vrati ih nazad, čuje se kao topovski prasak – a ne smrdi! Uz Buletovu i Lisinu pomoć, doktor Proktor će usavršiti prdiprah s ukusom karamele i specijalni ekstrajaki prašak za prdonaute koji se može koristiti kao raketno gorivo! Ako NASA otkupi njegov izum, doktor Proktor će konačno postati slavan i bogat, malecki Bule će kupiti majušnu uniformu za školski trubački orkestar, a Lisa će posetiti drugaricu koja se odselila daleko... Ma, smeši im se blistava budućnost, samo ako im ne smrse konce dežurne siledžije iz kraja – dvojica pokvarenih blizanaca i njihov još pokvareniji tata, i ako prežive pljačku, zatvor, susrete s bićima opisanim u knjizi Životinje za koje biste voleli da ne postoje i još sijaset luckastih, urnebesnih avantura.

Doktor Proktorov prdiprah je prva knjiga u serijalu o doktoru Proktoru koji kod dece širom sveta izaziva napade kikotanja i sprečava napade besnih glista izazvane dosadom.

Knjiga za svu decu koja su volela slikovnicu "Priča o krtici kojoj se neko pokakaio na glavu".

 

Preporuka za uzrast 3-6 godina

Ijan Falkoner

Olivija

Olivija je prasica sa sopstvenim stilom i čvrstom verom u sebe. Sa svojih šest godina ona tačno zna šta hoće i ima bezgraničnu maštu. 

Olivija je jedinstvena u svetu dečjih slikovnica zbog svog neobičnog minimalizma. Autor i ilustrator Ijan Falkoner je izabrao nepretrpane crno-bele crteže koji povremeno zablješte crvenom bojom. U svakoj sledećoj knjizi u serijalu istraživački je dodavao po jednu novu boju originalnim crno-belo-crvenim crtežima.

Priče o Oliviji su jednako jednostavne, opisujući ludorije hiperaktivne prasice koja ispituje strpljenje svoje mame. Olivija crta po zidu, pleše, peva pesmice po ceo dan, ne želi da spava u vreme spavanja, ima sjajne ideje kad im vreme nije, i ...pa, ponaša se kao svako dete.

Knjige „Olivija“ su prevedene na desetine jezika i prodate u više miliona primeraka širom sveta. Prva knjiga u serijalu osvojila je prestižnu Kaldekot medalju koja se još od 1938. godine dodeljuje za najbolje slikovnice za decu.

Pre dve godine nastala je animirana serija o avanturama nestašne Olivije i njene porodice. Serija je rađena u 3D tehnici, i prikazivala se i kod nas, na drugom programu RTS-a.

 

Preporuka za najmlađe

Erik Karle

Veoma gladna gusenica

Knjiga koja se nalazi na listi najboljih dečjih naslova svih vremena!

Jednog nedeljnog jutra, izašlo je toplo Sunce i - hop! - iz jajašca se izlegla sićušna, veoma gladna gusenica. Tako počinje priča junaka Erika Karlea, priča koja prati jednu malu gusenicu na njenom putu od jajašca do prelepog leptira. Na tom putu deca neprimetno uče i mnoge druge stvari (dane u nedelji, brojanje do deset, razlike između noći i dana...) 

Na svakoj stranici knjige nalaze se rupice koje je "progrizla" gusenica jedući svoju hranu. Sa izbušenim stranicama i živopisnim ilustracijama, ovo je knjiga koja deci donosi veliku radost.