Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744
PIB: 101163779
JBKJS: 09225 

Elektronski katalog

Elektronski katalog

Radno vreme

Radnim danima 8:00 - 19:00 časova
Subotom: 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

Pozivamo vas na završnu svečanost jubilarne 50. "Pesničke štafete" koja će se održati u sredu, 24. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 12.00 časova.
Književnik Uroš Petrović dodeliće 14 nagrada učenicima osnovnih škola, autorima najuspešnijih pesama, a svečanom programu pridružiće se i brojni književnici i književnice koji pišu za decu i mlade, a koji su kroz decenije trajanja manifestacije bili njeni voditelji.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, susreti dece i književnika Uroša Petrovića realizovani su u 60 škola Banata i Bačke u periodu od 8. do 19. aprila.
Na Štafeti je predstavljena i antologija "Pedesetica" koju je priredio Uroš Petrović, ilustrovao Mladen Anđelković, a koju čine izabrane pesme dosadašnjih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju. U svakoj od škola koje su posetili bibliotekari zrenjaninske biblioteke i Uroš Petrović, domaćini su organizovali programe dobrodošlice. Deca su prikazala svoje talente: scenske, likovne, muzičke, a u takmičarskom delu programa, predstavili su svoje poetske radove.

U okviru ovogodišnje manifestacije, osnovci su napisali 1.500 pesama, od kojih je u uži izbor ušlo 120 pesama. Na završnoj svečanosti ove godine biće nagrađeno 14 autora. Jubilarnoj Štafeti ove godine priključile su se i škole iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i koje će na završnoj svečanosti takođe imati svoje nagrađene predstavnike.

U svečanom programu u Kulturnom centru Zrenjanina, uz gostujuće književnike, učestvovaće učenici zrenjaninskih osnovnih škola: OŠ "Vuk Karadžić" učiteljice Sonje Ljubotina, OŠ "Dr Jovan Cvijić" učiteljice Zdenke Vuković i OŠ "Đura Jakšić" učiteljice Sonje Vujaković.

Zrenjaninska biblioteka je, u čast 50. manifestacije, pripremila i dve izložbe, od kojih se prva nalazi na Trgu slobode, a druga u holu biblioteke.

"Pesnička štafeta", manifestacija od značaja za Grad Zrenjanin, ove godine realizovana je uz podršku:
Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Kompanije Telekom Srbija i izdavačkih kuća: Kreativni centar, ProPolis Books, Pčelica, JRJ; Vulkan izdavaštvo, Izdavačke kuće Laguna, Čarobna knjiga, Odiseja i Zmaj.
Prijatelj ovogodišnje manifestacije je i Farbara "Duga", a Biblioteka duguje zahvalnost slikarki Jasmini Runjo za podršku u pripremi završne svečanosti, kao i Mascom-u za podršku u pripremi antologije "Pedesetica".

Podsetimo,
Ovogodišnja "Pesnička štafeta" je jubilarna kao 50. po redu, a kako je manifestacija otpočela 1975, i naredna godina biće u znaku jubileja kada će biblioteka obeležiti 50 godina njenog kontinuiranog trajanja.
Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi.

Ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, možemo, kroz 49 godina postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.