Lajko FeliksOvogodišnji dobitnik nagrade „TRADICIJA AVANGARDE, koju dodeljuje Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov za doprinos avangardnoj umetnosti je Lajko Feliks, muzičar i kompozotor sa Palića, iz Malog Iđoša i Budimpešte.

Nagrada će biti uručena Lajku Feliksu 22. aprila u 20h u velikoj sali Narodnog pozorišta Toša Jovanović” u Zrenjaninu (Trg slobode 7), gde će tim povodom biti održan mini koncert laureata.

Plaketu, uz novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara, uručiće prošlogodišnji dobitnik nagrade, filmski reditelj i vizuelni umetnik iz Beograda Slobodan Šijan.

Razloga za ovu odluku ima mnogo - osnovni je taj što Lajko Feliks, svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća, kako prema svojoj vlastitoj (kao stvaralac) tako i prema muzici uopšte (kao izvođač), na ubedljiv način otelotvoruje upravo onu poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života. Beskompromisno predavanje vlastitoj muzičkoj misiji, u Lajkovom slučaju, nije moglo biti poremećeno čak ni njegovim izbacivanjem iz muzičke škole, upravo zbog neprihvatanja bilo kakvih nametnutih konvencija. Još od tinejdžerskih dana, doslovce živeći za svoju violinu, ili citru koja mu je bila prvi instrument, Lajko Feliks muziku doživljava i praktikuje kao čistu kreaciju čiji vrhunac svakako predstavljaju njegovi koncerti.

Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena dva naša znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini, čija imena Fond nosi u svom nazivu. 

Dobitnik prve nagrade bio je pozorišni reditelj Andraš Urban, dok je prošlogodišnji dobitnik filmski reditelj Slobodan Šijan.