Kontakt

Gradska narodna biblioteka
"Žarko Zrenjanin"
Trg slobode 2, Zrenjanin
tel.: +381 23 566 210
faks: +381 23 530 744
PIB: 101163779
JBKJS: 09225 

Elektronski katalog

Elektronski katalog

Radno vreme

Radnim danima 8:00 - 19:00 časova
Subotom: 9:00 - 13:00 časova

Članarina

Cena članarine za godinu dana iznosi 500 dinara. 
Članska karta važi za sva odeljenja biblioteke.

Blog "Čitalačke značke"

blog Čitalačke značke

U sredu, 5. juna u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 9.30 časova održaće se završna svečanost Male čitalačke značke, a u petak, 6. juna u 12.00 časova, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" biće održana završna svečanost Velike čitalačke značke Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin".
Povodom svečanosti 5. juna, program su pripremili predškolci zrenjaninskih vrtića, a u svečanom programu 6. juna nastupiće učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina sa svojom predstavom "Prva ljubav". Biblioteka će nagraditi najuspešnije predškolce, kao i učenike osnovnih škola, autore čitalačkih dnevnika u kategoriji učesnika od I do VIII razreda, kao i odeljenja koja su pripremila najzanimljivije kolekcije.
U ovogodišnjoj manifestaciji Mala čitalačka značka učestvovalo je 163 dece iz vrtića: Poletarac, Pčelica, Čika Jova Zmaj, Biberče, Zvezdica, Vila iz Zrenjanina i vrtić iz Čente. Najmlađi učesnici imali su zadatak da ilustruju ono što su samostalno ili uz pomoć odraslih pročitali.
Svi predškolci koji su učestvovali u ovogodišnjoj manifestaciji dobiće na poklon slikovnicu u izdanju Biblioteke, "Klepetavu priču" koju su napisale bibliotekarke Nataša Lalić i Aleksandra Krsman, a ilustrovao Mladen Anđelković.
Čitalačke dnevnike ilustrovalo je i pisalo 274 učenika iz osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i iz Ečke, Lukićeva, Aradca, Konaka, Neuzine, Tomaševca, Melenaca, Sečnja, Sutjeske, Orlovata, Banatskog Despotovca, Torka, Lazareva, Srpskog Itebeja i Žablja.
Svaki čitalački dnevnik trebalo je da sadrži prikaz najmanje 5 knjiga po izboru, među kojima je, kao obavezno, jedno delo gostujućeg književnika manifestacije "Pesnička štafeta". Učesnicima je ostavljena mogućnost da utiske o pročitanim knjigama prikažu u formi koja im najviše odgovara: kao tekst, ilustraciju, u formi stripa, video zapisa, kao i da odluče da li će čitalački dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi. Takođe, na nivou odeljenske zajednice ili škole, učesnici su imali mogućnost da kreiraju zajedničku kolekciju radova.
Svi učenici koji su napisali čitalački dnevnik, od biblioteke na poklon dobiće pohvalnicu i bedž sa motivima ovogodišnje manifestacije, a za najuspešnije učesnike spremne su i posebne nagrade.
Na ovom linku možete pogledati spisak nagrađenih učenika